Digitális tanulás-tanítás

Digitális tanulás-tanítás

Infografikák az oktatásban

2014. április 19. - hulberl

teljes_sized.jpg

Az infografikák rajzfénykép és szöveges információk együttes felhasználásával készülnek. Céljuk folyamatok, összefüggések, történetek, jelenségek látványos ábrázolása. Az infografikák modern formanyelvet használnak, gyorsan befogadhatóak, segítik a megértést és a tanulói motiváció keltésre is alkalmasak. Az adatok vizuális ábrázolását, kreatív grafikai megoldások segítségével teszik lehetővé. Az infografikák készítése nem csak a grafikusok, szakemberek privilégiuma, ma már számtalan jól használható sablonokkal támogatott programok állnak rendelkezésre.

Tanárok részéről a magyarázás, szemléltetés kiváló eszköze lehet, amely az információk vizualizálásával lehetővé teszik, hogy a tanulók átlássanak különböző rendszereket és az azokban lévő kapcsolatokat. Diákoknak tökéletes kooperatív, az ismeretek alkalmazását, feldolgozását segítő feladat lehet az infografikák elkészítése adott téma kapcsán. Műveltségi területtől függetlenül alkalmazhatók, különösen azokon a területeken, ahol az adatok közvetítése, adatokkal alátámasztott folyamatok megértése a cél.

Ajánlott webes programok:

infogr.am
visual.ly
Piktochart

TED-es előadás magyar felirattal: David McCandless: Az adatvizualizáció szépsége

További olvasnivaló a témában: Z. Karvalics László – Csatlós Márton – Gellérfi Gergő – Minkó Mihály: Infografika és oktatáskutatás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://etanar.blog.hu/api/trackback/id/tr75008291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása