Digitális tanulás-tanítás

Digitális tanulás-tanítás

Ingyenes kottatár

2012. április 20. - komagn

 

Clipboard01.jpg

Az International Music Score Library Project (ismertebb nevén: IMSLP) egy olyan oldal, amelyen keresztül bárkinek lehetősége nyílik hangszeres zenéhez, vagy énekléshez szükséges kottákat azonnal és ingyenesen letölteni.

A különböző műfajokon belül több százezer kotta közül válogathatnak azok, akik ellátogatnak ide. 

A weboldal extra szolgáltatása, hogy külön rá lehet keresni hangfelvételekre, amelyeket ABC sorrendbe szedett zeneszerzők nevei között válogatva találhatunk meg. Emellett kereshetünk műfajon belül, vagy ami a leghatékonyabb: konkrét szerzők neveire kattintva egyszerre megtalálhatjuk számos műfajban írt műveiket az azokról készült felvételekkel együtt. Bármilyen egyéni, kamara, vagy zenekari kottát megkereshetünk. 

Főként ének-zene, illetve zenész tanároknak ajánlom az oldalt, hiszen bármelyik tanórán segítséget nyújthat egy új, ismeretlen, esetleg megtanulandó darabhoz. Sokkal érdekesebb a megismerés folyamata, ha hallgatjuk a mű hangfelvételét és ezzel egy időben a kottaképét is végig figyelemmel kísérhetjük. Ez a módszer (a felvételeken hallható neves művészeknek köszönhetően) nagyban segítheti a zenei elképzelések hatékonyabb kialakulását a növendékekben.  

Nem szükséges sem felhasználónév, sem jelszó a használatához. Az oldalt nagyon könnyen lehet kezelni, megismerése nem igényel túl sok fejtörést. A letöltések előtt minden fájlhoz találunk egy előnézet hivatkozást, így megbizonyosodhatunk a fájlok jó minőségéről.

Az oldalt diákjainknak is ajánlhatjuk, hiszen nekik is nagyon hasznos lehet, ha éppen a helyi könyvtárban nem találnak meg egy felvételt, kottát, vagy csak szeretnének zenélni, de nem tudják mivel is kezdjék. 

Az oldal címe: http://www.imslp.org

Készítette: Komlódi Ági
Átdolgozta: Hülber László

A bejegyzés trackback címe:

https://etanar.blog.hu/api/trackback/id/tr344462929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása