Digitális tanulás-tanítás

Digitális tanulás-tanítás

Galaxis útikalauzok mobilra, digitális táblára

2012. május 02. - gajdipajti

Clipboard02.jpg
Biztos belefutottunk már abba a problémába fizika vagy földrajz szakos tanárként , hogy osztálykiránduláson vagyunk, és a diákjaink egyszer csak feltekintenek az égre és elkezdenek kérdezni. Hogy ilyen esetekben ne szenvedjen csorbát szakmai tekintélyünk, kapjuk csak nyugodtan elő okostelefonunkat és használjuk rajta a Google Sky nevű programocskát. Ha tömören szeretnék fogalmazni, akkor az alkalmazás úgy viselkedik mint egy okos csillagtérkép. Bármerre fordítjuk telefonunkat, valós időben kirajzolja az ott látható csillagokat és bolygókat. Nagy előnye, hogy használja a telefonunk GPS és giroszkópikus adatait, ezért nem kell a hosszúsági és szélességi adatokkal bíbelődnünk. További nagy előnye, hogy ezt ingyenesen telepítheti bárki, tehát a diákok is pár kattintással felteszik, és a mindennapos facebook mellett esténként kiélhetik a kíváncsiságukat.

De mi a helyzet, ha tanteremben vagyunk, ahol van projektor, esetleg interaktív tábla is? Létezik ennek a programnak egy asztali verziója is, amely a böngészőből érhető el a következő címen: http://www.google.com/sky Bár nem fogunk tudni minden ikt lehetőséget használni, de kihasználva az interaktív tábla egér funkcióját, érintéssel tudjuk vezérelni. Sajnos internet szükséges hozzá, ezért olyan termekben, ahol ez nem megoldott, nem tudjuk használni. A következő szimulátort viszont igen.

Celestia: Egy nagyon okos és ingyenesen használható naprendszer és csillagrendszer szimuláló szoftvert szeretnék ajánlani fizika és földrajz órákra. Adatbázisában 100 000-nél több csillag és egyéb űr objektum megtalálható, amiket valós időben és 3D-ben tudunk megnézni a számítógépünk képernyőjén. Ha ezt is interkatív táblára engedjük, akkor a gyerekeket elküldhetjük egy virtuális utazásra naprendszerünkben, vagy megláthatják azt is esetleg, hogy milyen amikor fénysebességgel utaznak egyik csillagtól a másikig.
A következő oldalról elérhető: http://www.shatters.net/celestia/

Stellarium: Ha osztályunkkal nem tudunk eljutni a budapesti planetáriumba, de mégis szeretnénk az érzést átélni, akkor használjuk a planetárium szimulátort. Itt fontos megjegyezni, hogy a szoftvert indulás után be kell állítani a megfelelő földrajzi koordinátákra, amit város alapján is kijelölhetünk. Ez azért kell, hogy a megfelelő látképet kapjuk. Elérhető és letölthető a következő oldalról: http://www.stellarium.org/

A bejegyzés trackback címe:

https://etanar.blog.hu/api/trackback/id/tr494484776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása