Digitális tanulás-tanítás

Digitális tanulás-tanítás

Tegyünk a szemléletes matematika órákért!

2012. május 15. - Vastag_Andrea

Számos „vád” éri a matematikát nemcsak a tanulók, hanem a szülők részéről is. Túl bonyolultnak, nehezen érthetőnek és „száraznak” vélik ezt a tantárgyat. Pedig egyes tanagyag részek nagyon is érdekesek, hétköznapi problémákat dolgoznak fel, csak ezt a szemléltetés hiányában sokan nem ismerik fel.

A mai oktatásban fontos hogy a tanárok ne idegenkedjenek az új, technikai dolgoktól és ne ragaszkodjanak görcsösen a hagyományos, olykor már elavult táblához. Ha csak a szerkesztési feladatokat tekintjük példaként, akkor mindenkinek eszébe jutnak azok az órák, amikor azt figyeltük diákként, hogy matematikatanárunk miként boldogul a nagy fa körzővel és a háromszögvonalzókkal. Gyakran még a tartásuk is nehézkes volt, nemhogy a pontos szerkesztés.

Manapság egyre jobban elterjedtek különböző számítógépes módszerek arra, hogy az órákon a tanárok multimédiás eszközöket használva minél érthetőbben és látványosabban ismertessék a tananyagot a diákoknak. Az alábbiakban egy programot szeretnék röviden ismertetni, melynek használata könnyen elsajátítható, hiszen csak alapvető számítógépes ismereteket igényel.

GeoGebra

A GeoGebra egy olyan, a matematika oktatását segítő eszköz, amely témáját tekintve az analízishez, az algebrához, a geometriához és a beépített táblázatkezelőnek köszönhetően a statisztikához is kapcsolódik. Nevét a geometria és az algebra szavakból kapta. Dinamikus matematikai rendszer, mellyel nemcsak szakaszokat, egyeneseket, vektorokat, kúpszeleteket ábrázolhatunk, hanem függvényeket is, és ezen alakzatokat dinamikusan változtathatjuk. A program segítségével bárki könnyen elkészítheti a függvények grafikonjait, sőt a GeoGebra képes függvények deriváltjának és integráljának meghatározására is. Így minden korosztály oktatásában használható. Kiemelkedő a többi szoftver közül, mivel ingyenesen letölthető. Működéséhez szükség van egy korszerű operációs rendszerre és egy feltelepített Java programra. A szoftver magyar fordításban is elérhető.

Az alábbi linken tölthető le: http://www.geogebra.org/cms/hu/download

Kedvcsináló bemutató videó: https://www.youtube.com/watch?v=V54t2XAxNdU

Használati útmutató: http://wmi.math.u-szeged.hu/mediawiki/index.php/GeoGebra

Készítette: Vastag Andrea
Kiegészítette: Hülber László

A bejegyzés trackback címe:

https://etanar.blog.hu/api/trackback/id/tr354514790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása